CK Pohoda Bosna a Hercegovina Zájezd č. 129

Přírodní krásy a památky Bosny a Hercegoviny + jižní Dalmácie

10Počet dnů:

06.09.2024Termíny od:

15 990 Kč Cena od:

10 - denní zájezd

V posledních letech je možné pozorovat rostoucí zájem o balkánský poloostrov. Rumunské Karpaty, bulharská horstva, Černá Hora i Albánie si již získaly nemálo příznivců. Spíše nenápadně se ale zatím seznamujeme s Makedonií či Srbskem. Ale jeden stát zatím pro mnohé cestovatele zůstává ve sféře toužebného snění: Bosna a Hercegovina. Díky našemu pobytově-poznávacímu zájezdu budete moci poznat pro mnohé utajená, ale přesto světově proslulá a známá místa tohoto balkánského státu, který bezesporu patří k nejkrásnějším, nejzajímavějším i nejtajemnějším nejen na Balkáně, ale i v celé Evropě. K tomu si přidejte skvělou jižní část Chorvatska se slavným Dubrovnikem a nádhernou Korčulou a máte námět na krásnou a nezapomenutelnou dovolenou.
Program 7. a 9. dne může být vyměněn.

Ubytování: hotel

Stravování: polopenze

Doprava: autokarem

Program zájezdu

1. den:Odjezd z Prahy v podvečerních hodinách.
2. den:Prohlídka města JAJCE – Starý hrad, Medvědí věž, chrám boha Mitry. Vodopády řeky PLIVY. Zastávka u přírodně zajímavých PLIVSKÝCH JEZER. Návštěva městečka TRAVNIK, které je jedinečně položeno na dně úzké rokle, kterou protéká řeka Lašva a je sevřeno horami. Je zde zajímavá mešita, hodinová věž, hrad. Dojezd na ubytování do Sarajeva.
3. den:Prohlídka metropole SARAJEVO – jedná se o jedno z nejhezčích a nejpůsobivějších hlavních měst Evropy. Staré město bylo založeno tureckými dobyvateli v l. 1455 – 1463. Mezi nejzajímavější historické objekty patří bývalá radnice inspirovaná maurskými stavbami ve Španělsku, kamenný most z r. 1565, nejstarší mešita ve městě z r. 1457 a mnoha dalších. Navštívit můžete také starou (r. 1581) a novou (r. 1821) synagogu, novogotickou katedrálu nebo třeba malebný trh. VRELO BOSNE – prameny řeky Bosny jsou jedním z nejpozoruhodnějších přírodních jevů nedaleko Sarajeva, oblíbené místo romantických procházek, zlověstně bublající zřídla, která po 50 metrech již vytváří 50 metrů širokou řeku.
4. den:Kaňon řeky Neretvy. Prohlídka starobylého města MOSTAR (UNESCO) - stará část města s výrazně orientálním rázem se rozkládá při skalnatých březích Neretvy. Významné poutní místo MEDUGORJE , místo mariánských zjevení Vatikánem dosud neuznaných. Romantické vysoké VODOPÁDY ŘEKY KRAVICE, které při vyšším stavu vody připomínají zmenšené Plitvice. Příjezd do letoviska NEUM .
5. den:Pobyt u moře.
6. den:Poloostrov PELJEŠAC , městečko OREBIĆ , fakultativně plavba lodí na ostrov KORČULA – opevněné středověké město, katedrála, tržiště. Zastávka ve městě STON - saliny a hradby z doby dubrovnické republiky.
7. den:OMIŠ - malebné městečko ve skalách se strážným hradem. Možnost výletu lodí po řece CETINJE .Výstup za dramatickými výhledy z pevnosti Stari Grad, koupání na místní pláži. Průjezd MAKARSKOU RIVIÉROU s krásnými výhledy.
8. den:Pobyt u moře.
9. den:DUBROVNIK (UNESCO) – kouzelné středověce působící staré město, které se rozkládá na úpatí strmého skalního masivu, ze tří stran omývané mořem, obklopené mohutnými hradbami. Staré město je doslova architektonickým muzeem. Fakultativně výlet lodí na ostrov LOKRUM, botanická zahrada, možnost koupání. Večer odjezd do ČR.
10. den:Příjezd do ČR v podvečerních hodinách.
Bosna - Kravica3 Chorvatsko - Omiš 2004 Chovatsko - Korcula Dubrovnik 1 jajce Kravica Mostar Mostar (2) Mostar 4 2004 Sarajevo Sarajevo (2) Sarajevo (3)

Termíny a ceny

termín od termín do počet dní cena
06.09.2024 15.09.2024 10 15 990 Kč rezervovat

Cena zahrnuje

  • doprava autobusem
  • 5x ubytování v hotelu v letovisku Neum s polopenzí
  • 2x ubytování v Sarajevu se snídaní
  • průvodce

Cena nezahrnuje

  • pobytovou taxu, splatná na místě, cca 1,5 € / os. / den

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 450 Kč)
  • 1/1 pokoj (příplatek: 3500 Kč)

Dubrovník

Světoznámé historické město a památková rezervace, zařazené na seznamu UNESCO, se rozkládá na malém poloostrově v Dalmácii. Návštěvníky přitahuje nejen jako představitel středověké architektury, ale v poslední době stále více i jako místo přímořské rekreace. Nabízí romantické zálivy s čistou vodou a udržovanými plážemi i nenarušenou přírodu. Staré město je proslavené dvojitými hradbami s 20 věžemi a bastiony, krásnými kláštery, kostely, fontánami a domy s červenými nebo žlutými střechami. Dubrovník bohužel v nedávné občanské válce utrpěl značné škody.

Pelješac

Druhý největší chorvatský poloostrov (po Istrii) Pelješac s rozlohou 350 km čtverečních se nachází mezi Neretvanským průlivem a průlivem Malého Stonu na severovýchodě a Pelješackým a Mljetským průlivem na jihozápadě. Délka poloostrova je 65 km a šířka 3-7 km. S pevninou je spojen úzkou šíjí nedaleko městečka Ston. Severní část poloostrova je více zalesněna a je vystavena chladným vnitrozemským větrům, jihozápadní část má teplejší a vlhčí podnebí. Poloostrov je značně hornatý a skalnatý, jeho nejvyšším bodem je hora sv.Ilija s výškou 961 m, avšak jeho údolí mají úrodnou půdu, na níž se většinou pěstuje jižní ovoce, zelenina a vinná réva. Mezi nejvýznamnější vína patří Dingač a Postup, které mají vysoký obsah alkoholu. Přes Pelješac vede od jaderské magistrály tzv. Pelješacká transverzála, která spojuje největší obce na poloostrově a louží také turistům mířícím z pevniny na ostrov Korčula. Lodní spojení s pevninou zajišťuje linka společnosti Jadrolinija, a to z přístavu Ploče na pevnině do Trpanje na poloostrově Pelješac. Za účelem vyhubení jedovatých hadů byly na poloostrov dovezeny promyky mungo, které zde žijí dodnes. Je zde také jediná lokalita v Evropě, kde žijí volně šakali dovezení sem začátkem 19.stol. Obyvatelé poloostrova se od 10.stol. věnovali mořeplavbě, k jejímuž největšímu rozkvětu došlo v 17.stol. V té době byli zdejší kapitáni a rejdaři světově proslulí a nejbohatší z nich zakládali po celém světě banky a obchodní společnosti. V rozmezí let 1865-1887 zde sídlila jedna z největších lodních společností "Associazione Marittima di Sabioncello", která vlastnila 33 lodí s biblickými jmény ze Starého zákona., jejich plachetnice pluly až do severní Ameriky. Důležitost Pelješace pohasla po přesunutí světového obchodu mimo Jadranskou oblast.

Orebič

Městečko Orebič se až do 16.stol. jmenovalo Trstenica, své dnešní jméno získalo podle bakarské rodiny Orebičů, která zde roku 1516 dala postavit kaštel. V minulosti odtud pocházelo mnoho zdatných námořníků a obchodníků a městečko bylo střediskem mořeplavby a stavby lodí, později se zde usazovali na odpočinek vysloužilí kapitáni a rejdaři. Dodnes zde údajně žijí potomci slavného Marca Pola, rodina Polo. Za nadvlády Dubrovnické republiky bylo načas sídlem místodržitele pro severní oblast republiky. Orebič leží na jihozápadě poloostrova Pelješac přímo naproti městu Korčula, od kterého jej dělí Pelješacký kanál a s kterým je spojen několika denními osobními trajekty. Jeho dobře chráněná poloha na úpatí nejvyšší hory poloostrova Sveti Ilija zaručuje výborné podmínky pro hustou a bohatou vegetaci - nalezneme zde palmy, cypřiše, vinnou révu, citrusovníky apod. V bývalé radnici můžeme navštívit Námořní muzeum (Pomorski muzej), kde jsou vystaveny různé navigační přístroje, námořní mapy apod., a ve dvou kapitánských domech rodin Fiskovičů a Župů si můžeme prohlédnout různé, převážně etnografické sbírky. Asi 2 km západním směrem od městečka se nachází goticko-renesanční klášter z 15.stol. s cenným reliéfem Madony od Nikoly Firentince a s řadou dalších cenných uměleckých děl v interiéru. Nad klášterem ve svahu hory sv.Ilija stojí kostel Panny Marie Karmelské, od kterého je krásný výhled na Pelješacký kanál a protilehlou Korčulu. Kostel, který na konci 16.stol. vystavěli františkáni na strmém sklaním hřebenu ve výšce 152 m, byl po staletí svatyní místních námořníků a je v něm uloženo mnoho darů a uměleckých předmětů přivezených z dalekých cest. V okolí města je možné nalézt různé prehistorické menhiry a opevnění. Příjemné písečné i oblázkové pláže stíněné porostem můžeme nalézt východně od městečka v zátoce Trstenica o v okolí hotelu Komodor. Z Orebiče můžeme podniknout výstup na vrchol hory Sveti Ilija, který trvá asi 5 hodin a vede po neznačených cestách - odměnou nám budou nádherné výhledy do celého okolí.

Ston

Městečko Ston je bránou na poloostrov Pelješac, neboť stojí přímo na úzké šíji spojující poloostrov s pevninou. Má velmi starou historii sahající až do římských dob, kdy se zde těžila mořská sůl. Městečko se skládá ze dvou opevněných částí: Mali Ston leží na severním pobřeží poloostrova u Neretvanského kanálu, u Stonského kanálu na jihu leží Veliki Ston. Na výstavbě městečka se podíleli známí stavitelé a sochaři Michelozzi di Bartolomeo a Juraj Dalmatinec. Poté, co v první polovině 14.stol. celý poloostrov připadl Dubrovnické republice, byl totiž okolo městečka vybudován mohutný systém opevnění. Důvodem byly největší saliny v oblasti Jadranu o rozloze asi 400 km čtverečních, které pro republiku znamenaly významný zdroj příjmů. V této době vznikly 5,5 km dlouhé hradby opatřené čtyřiceti věžemi a sedmi baštami, dodnes se zachovalo 5 km hradeb s dvaceti věžemi. Součástí výstavby byly i takové sociální vymoženosti jako vodovod a kanalizace. Město získalo tvar pravidelného pětiúhelníku a důmyslným systémem ulic bylo rozděleno na 15 pravidelných polí, přičemž v každém z nich stálo 10 domů. Do města bylo možné vstoupit pouze dvěma branami. Ve městě si můžeme prohlédnout sídlo dubrovnického místodržitele, renesanční Knížecí palác (Kněžev Dvor) v úpravě z 19.stol., biskupský palác, františkánský klášter, pozdně románský kostel sv.Mikuláše (Sveti Nikola) ze 14.stol. a předrománský kostelík sv.Michala (Sveti Mihaljo) z 11.-12.stol. na kopci. Kostelík patří k nejstarším v celém Chorvatsku a obsahuje fragmenty fresek z doby vzniku kostela. Nad obcí Mali Ston spojené s městečkem hradbami táhnoucími se přes vyvýšeninu Bartolomija stojí zřícenina pevnosti Koruna (Veliki Kastio), z které je krásný panoramatický výhled.

Korčula

Historické centrum stejnojmenného ostrova, město Korčula, stojí na malém poloostrůvku, který zučuje vzdálenost mezi ostrovem a pevninou na 1270 m. Možnost kontroly nad loděmi plujícími podél pobřeží byla důvodem k vybudování opebvněného městečka, které v průběhu dějin sloužilo mnoha pánům. Dnešní podobu získávalo od 13.stol. a svého vrcholu dosáhlo v 16.stol., kdy zde žilo přibližně 6000 obyvatel. V průběhu dějin svou krásou inspirovalo mnoho spisovatelů a cestovatelů, a svými mohutnými hradbami odstrašilo mnoho nájezdníků. Obranu města zajišťovaly mohutné hradby, zatímco dva kláštery stojící nad městem, dominikánský klášter sv.Nikoly a františkánský klášter na ostrůvku Badia, se stávaly cílem lupičů a nepřátel. První dílny vně hradeb města byly postaveny až v 17.stol., první obytné budovy dokonce až v 18.stol. Západní část města (Sveti Nikola) a jihovýchodní část (Borak) byly vystavěny až v 19.stol. V rozmezí let 1921-41 byly východně od města v zálivu Luka a západně od města v zálivu Strečica vybudovány početné hotely a vily. Po hlavní městské ulici Korčulanskog statuta, vedoucí středem města, přijdeme k nejvýznamnější a nejkrásnější městské stavbě - katedrále sv.Marka (patrona Benátek), která stojí na nejvyšším bodě města. Stavba této trojlodní baziliky byla zahájena roku 1420 v gotickém slohu a skončila po sto letech ve slohu goticko-renesančním. Vedle místních mistrů kameníků se na ní podílel i Bonin da Milano, který vytvořil hlavní portál v čistě gotickém slohu. Nejcennějším uměleckým dílem interiéru je Tintorettův obraz Svatý Marek se svatým Bortolomějem a Jeronýmem. Při severní lodi katedrály stojí cenný kostelík sv.Petra (Sveti Petar) ze 14.stol. Na katedrálu jižním směrem navazuje Biskupský palác, směs gotiky, renesance a baroka, v kterém je umístěna bohatá Opatská klenotnice (Opatska riznica), obsahující liturgické předměty ze zrušených klášterů na Korčule, cenné obrazy chorvatských a italských umělců, staré rukopisy apod. Na protější starně náměstí můžeme navštívit palác Gabrielli ze 16.stol., v kterém sídlí Městské muzeum (Gradski muzej) s námořnickými exponáty, výtvarnými díly a doklady o kamenickém umění, stavbách lodí apod. Sousední palác Arneri pochází z 15.stol. a je pozdně gotický s nádherným renesančním nádvořím. V blízkosti katedrály se rovněž nachází rodný dům Marca Pola - kromě toho, že můžeme shlédnout malou výstavu připomínající slavného cestovatele, je odtud pěkný výhled do okolí. V jihovýchodním cípu města se nachází kostel Všech svatých a na kopci nad městem pak můžeme navštívit anglickou věž Fort Wellington, která zde byla postavena roku 1813 na místě původního benátského opevnění. Od této věže je nádherný výhled na celé souostroví a ostrov Mljet směrem na východ, do vnitrozemí ostrova na jih, na Pelješacký kanál s městem Orebič a ostrov Hvar na západ a na město Korčulu na severu.

Omiš

Městečko s přístavem v ústí řeky Cetiny do moře, 25 km jihovýchodně od Splitu. Nánosy řeky Cetiny vytvořily jedinou písečnou pláž v této oblasti. V zátoce Brzet se nachází stejnojmenný hotel, o 8 km dále je hotelové středisko Ruskamen, dříve známé jako centrum naturistů. Nedaleký kaňon řeky Cetiny je oblíbeným cílem výletníků i filmařů. Právě zde byly natáčeny scény do filmů o Vinnetouovi. Dnes je vyhledávaným cílem raftingu.

Makarská riviéra

Nejkrásnější a nejvyhledávanější část Dalmácie, pobřežní oblast pod pohořím Biokovo, jehož nejvyšší vrcholky dosahují výšky přes 1700 m a vytvářejí nádhernou kulisu nízko položené zelené krajině u moře. Z mnoha míst se přes úžinu otevírá pohled na ostrovy Brač, Hvar a hory Korčuly v pozadí, i na masiv poloostrova Pelješac.

Sarajevo

Neum

Neum je jediné přímořské město Bosny a Hercegoviny a rozděluje tak Chorvatsko na dvě části. Kolem něho se nachází asi 21 km dlouhé pobřeží, kudy se mohou obyvatelé tohoto státu dostat k Jaderskému moři. Pro Neum jsou typické strmé kopce, písečné pláže a několik rozsáhlých hotelových komplexů. Pro turisty jsou kromě toho atraktivní i zdejší nižší ceny potravin, nápojů a různých průmyslových výrobků než v sousedním Chorvatsku.

Cetina

Řeka Cetina se nachází na jihu Chorvatska. Je přes 100 km dlouhá, pramení ve výšce 385 m n. m. v Dinárském pohoří ve stejnojmenné vesničce a nakonec se u města Omiš vlévá do Jaderského moře. Výškový spád řeky využívá několik vodních elektráren. Zdejší voda je také balena a prodává se pod názvem Cetina. Turisty je řeka oblíbena zejména kvůli ideálním podmínkám pro vodní sporty, např. rafting.

Medjugorie

Severozápadní Bosna

Oblast trojúhelníkovitého tvaru, na západě a severu obklopená Chorvatskem. Na jihovýchodě sousedí se Střední Bosnou a na východě se Severovýchodní Bosnou. Nachází se zde např. města Banja Luka (hlavní město Republiky srbské), Bihać, Bosenska Gradiška, Gradiska a Jajce. Zajímavostí je také Národní park Kozara s kopcovitou krajinou a hustými lesy.

Střední Bosna

Střední Bosna sousedí na západě s Chorvatskem, na severu se Severozápadní Bosnou, na severovýchodě se Severovýchodní Bosnou a na jihu se Sarajevskou oblastí a Hercegovinou. Významnými zdejšími městy jsou Kakanj, Teslic a Zenica.

Hercegovina

Jih země, obývaný převážně Chorvaty. S Chorvatskem sdílí hranice na západě, s Černou Horou na jihovýchodě. Hercegovině patří malá část pobřeží Jaderského moře.

Severovýchodní Bosna

Severovýchodní Bosna je oblast v Bosně a Hercegovině. Zahrnuje např. města Doboj (město s bohatým nočním životem a impozantní pevností ze 14. století), Lukavac, Srebrenica (místo neslavně proslulé masakrem během války v Bosně v roce 1995) a Tuzla (průmyslové město s malebným centrem).

Údolí Sávy

Údolí Sávy je region ležící na severovýchodě Bosny a Hercegoviny. Jak napovídá název, jedná se o oblast v okolí řeky Sávy. Region byl těžce poznamenán válkou v Bosně v letech 1992-1995; stal se téměř opuštěným, protože jeho obyvatelé uprchli do sousedních oblastí a většina jejich domů byla zničena. Od té doby se jich sem vrátila jen malá část. Dříve Údolí Sávy obývali hlavně Chorvaté, dnes zde žijí převážně Srbové.

Sarajevská oblast

Sarajevská oblast zahrnuje Sarajevo, hlavní město Bosny a Herceroviny, a jeho okolí. Z dalších měst a vesnic lze zmínit např. město Fojnica v blízkosti františkánského kláštera, Goražde, Lukomir či Višegrad (v UNESCO). V regionu se nacházejí také lyžařská střediska Bjelašnica, Igman a Jahorina.

Kontaktujte nás

Skype skype
tel/fax - 385 310 813
mobil - 720 154 400
info@cestovkapohoda.cz
Otevírací doba
PO a ÚT: 10:00 - 17:00
STŘEDA: 10:00 - 15:00
ČTVRTEK: 10:00 - 17:00
PÁTEK: zavřeno

Předprodej vstupenek

CB SYSTÉM, TICKET PORTAL, COLOSSEUM TICKET, TICKET MASTER

Předprodej vstupenek na koncerty, divadla, muzikály, festivaly, výstavy....

Aktuality

ZÁJEZDY do HOLANDSKA 2024!!!

Již nyní poznávací zájezdy do Holandska na rok 2024!!! KLIKNI ZDE:

ZÁJEZDY PRO DĚTI

Rezervujte již nyní !!! Disneyland, Legoland, Marineland, Delfinárium a Zoo Norimberk, Europa park, Playmobil Fun Park aj.

VELIKONOČNÍ PAŘÍŽ s ubytováním - od 4.390 Kč!!

Velikonoční PAŘÍŽ autobusem, VŠE V CENĚ!!! KLIKNI
29.3. - 1.4.2024
Doprava, 1x nocleh v hotelu, snídaně...

Aktuální kurzy

USA dolar 23,48 Kč
euro 25,17 Kč

Počasí