CK Pohoda Norsko Zájezd č. 202

Norské fjordy - letecky

Norsko
Trolí cesta, Hollmenkollen, Jostedalsbreen, Dalsnibba, Bygdoy, Lillehammer, Maihaugen (skansen), Bryggen, Alesund, Bergen, Geiranger, Oslo
Tento letecký poznávací zájezd je sestaven tak, aby i bez turisticky náročného programu…

6Počet dnů:

25.08.2024Termíny od:

33 900 Kč Cena od:

6 - denní zájezd

Tento letecký poznávací zájezd je sestaven tak, aby i bez turisticky náročného programu zahrnul všechna známá místa Norska, po jejichž zhlédnutí většina lidí touží. Čeká na vás dovolená v Norsku, jak má být.
Zájezd obsahuje návštěvu památky UNESCO: norské fjordy včetně vyhlídkové plavby po nejznámějším z nich – Geirangerfjordu. Budeme moci dobře poznat zelenou norskou metropoli Oslo, která je sídlem královské rodiny.
Dalším pěkným zážitkem je cesta ke splazu Briksdalsbreen největšího kontinentálního ledovce Jostedalsbreen. Zastavíme se v olympijském městě Lillehammer, kde se nachází nejznámější norský skanzen Maihaugen.

Ubytování: hostel

Stravování: polopenze

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den:Během dne odlet z Prahy na největší norské letiště Gardermoen. Většinou přímý let, výjimečně s přestupem. Prohlídka hlavního města Norska Oslo bude rozdělena do části prvního a druhého dne. V centru Osla se projdeme pěší zónou Karl Johans Gate, v jejímž dosahu se nachází hlavní historické stavby: katedrála, parlament, národní divadlo, královský zámek a známá cihlově červená radnice. Moderní část města najdeme na břehu Oslofjordu – bělostnou budovu Opery, knihovnu a zcela nové muzeum malíře Edvarda Muncha. Na poloostrově muzeí Bygdøy nalezla svůj trvalý domov polární loď Fram, na které se plavili polární dobyvatelé Nansen, Amundsen a Sverdrup k severnímu a jižnímu pólu. Procházka nás čeká i v parku Frogner, kde je umístěno 212 soch norského sochaře Gustava Vigelanda. Z legendárního sportoviště Holmenkollen s novým skokanským můstkem uvidíme celé město a vody Oslofjordu. Na ubytování odjedeme mimo centrum města.
2. den:Dopoledne pokračování v prohlídce Osla (viz 1. den). Odpoledne zamíříme do oblasti Zimních olympijských her 1994 u největšího norského jezera Mjøsa. V Lillehammeru je na výběr pohled z vrcholku skokanských můstků anebo prohlídka přes 100 let starého, a přesto moderního skanzenu Maihaugen. Přesun na ubytování. Večeře v ceně zájezdu.
3. den:Dnešní den patří malebné norské přírodě a krajině. Budeme se pohybovat v prostoru východním okrajem NP Jotunheimen, v jehož srdci leží nejvyšší hory celé Skandinávie a nejstarším národním parkem Rondane. Za dobrého počasí projedeme vyhlídkovou cestou Peer Gynt Vegen (do oblasti je zasazen děj Ibsenovy hry Peer Gynt). Dalším cílem bude údolí ledovcové řeky Sjoa, jejíž divoké peřeje v nekonečných borových lesech vás jistě uchvátí. Vycházkou dojdeme k soutěsce Ridderspranget (Rytířský skok). Odpoledne se na okraj NP Rondane, kde podnikneme nenáročnou procházku u jezera Smuksjø a stejnojmenné chaty Smuksjøseter. Po příjezdu na další hotel večeře (je v ceně zájezdu).
4. den:Dnes a zítra budeme cestovat ve fjordech, hluboce zařezaných údolích naplněných ledovci, řekami, jezery, a hlavně mořskou vodou. Pro tuto jedinečnost jsou norské fjordy součástí světového přírodního dědictví UNESCO. Silnice sem nejprve klesá podél peřejí a vodopádů na divoké řece Rauma. Pak se ocitneme v hlubokém údolí Romsdalen – nejen, že se sem slunce po celou zimu nedostane, ale je tu i nejvyšší kolmá stěna Evropy – Trollveggen (Trolí stěna). Úchvatné zážitky nás pak čekají při stoupání 11 zatáčkami po proslulé silnici Trollstigen. Tato „trolí cesta“ vede až do horského sedla, ležícího v nadmořské výšce 900 m. Během odpoledne nás ještě čeká vyhlídková plavba po fjordu Geirangerfjord (UNESCO), mj. kolem vodopádů Sedm sester, která je v ceně zájezdu. V Geirangeru si také můžete nakoupit suvenýry. Pokud nám bude přát počasí, vyjedeme od fjordu desítkami serpentin až na vyhlídku na hoře Dalsnibba (téměř 1 500 m n. m.). Po příjezdu na další hotel večeře (je v ceně zájezdu).
5. den:I když ledovce obecně ubývají, stále patří k velkým divům přírody. Ukážeme vám jeden z nejkrásnějších ledovcových splazů na světě – Nigardsbreen. Je to jeden z výběžků největšího ledovce evropské pevniny Jostedalsbreen. Dostaneme se k němu jízdou kolem fjordu Lustrafjord, pak zužující se silnicí proti proudu ledovcové řeky, a nakonec plavbou lodičkou po ledovcovém jezeře. Zdatnější se ještě mohou chůzí po oblých skaliscích přiblížit více na dohled mohutného čela ledovce. Později odpoledne se opět budeme šplhat mnoha serpentinami do hor. Národní turistická cesta Sognefjellvegen prochází sedlem ve výšce až 1 440 m n. m. a za dobrého počasí uvidíme zbývající ledovce pod nejvyšší horou Norska a celé Skandinávie Galdhøppigen (2 469 m n. m.) v NP Jotunheimen. Dramatickými sceneriemi se dostaneme na další stylové ubytování. Večeře je v ceně zájezdu.
6. den:Ráno cestou na letiště se zastavíme u starobylého sloupového kostela (stavkirke) - Lom nebo Ringebu. V případě pozdějšího odletu ještě krátká procházka norskou přírodou. Během odpoledne odbavení a odlet zpět do ČR.
Alesund-01 Alesund-07 Dalsnibba-01 Dalsnibba-03 Dalsnibba-06 Dalsnibba-07 Dalsnibba-08 Dalsnibba-09 Geiranger Geiranger (1) Geiranger (2) Geiranger (3) Geiranger (4) Geiranger (5) Geirangerfjord-06 Geirangerfjord-08 Geirangerfjord-16 Norsko - Trollstigern Norsko-Geiranger II Norsko-lod

Termíny a ceny

termín od termín do počet dní cena
15.06.2024 20.06.2024 6 33 900 Kč momentálně není k dispozici
18.08.2024 23.08.2024 6 33 900 Kč momentálně není k dispozici
25.08.2024 30.08.2024 6 33 900 Kč rezervovat

Cena zahrnuje

  • pojištění léčebných výloh a storna do 20.000 Kč
  • zpáteční letenku Praha - Oslo - Praha
  • 5x ubytování ve 2lůžkových pokojích s příslušenstvím v turistických hotelech
  • 5x snídani
  • 4x večeři
  • dopravu autobusem v Norsku
  • vnitrostátní trajekty
  • vyhlídkovou plavbu po Geirangerfjordu
  • průvodce

Cena nezahrnuje

  • vstupné (včetně návštěvy muzeí v Oslo) cca 500 NOK

Výlety

  • připojištění vyššího storna do 45.000 Kč (příplatek: 320 Kč)
  • 1/1 pokoj (povinný při nedoobsazení) - omezený počet (příplatek: 4800 Kč)

Trolí cesta

V překl. Trolí stezka – 11 serpentin na komunikaci č. 63 v závěru údolí Isterdalen stoupajících zářezem ve skalním masívu od hladiny moře až do výšky 800 metrů. Bývalá obchodní stezka - nyní součást Zlaté cesty severu. Cesta byla otevřena 1936 králem Haakonem VII.

Hollmenkollen

Část města Oslo ležící v lesnaté oblasti známá konáním ZOH 1952 a řady světových soutěží v klasickém lyžování.

Jostedalsbreen

Největší ledovec evropského kontinentu pevniny (487 km2) dlouhý cca 60 km s tloušťkou ledu až 600 m. Stejnojmenný národní park založen v r. 1991 (1310 km²).

Dalsnibba

Až na samotný vrchol Dalsnibby do nadmořské výšky 1495 metrů lze vyjet autem po zaplacení mýtného. Z vrcholu se otevírá fantastický pohled na Fjell, dolů na serpentiny a na Gairangerfjord. Z této výše se jeví lodě, které tam proplouvají, a auta na serpentinách, jako dětské hračky. Zvlášť krásně je na Dalsnibbě, když slunce, stojící na západě, posílá své poslední paprsky do fjordu a temena hor se třpytí zlatem. Cesta do Geirangerfjordu je dlouhá 24 km a musí překonat téměř 1500 výškových metrů po dobře řešené silnici s množstvím zatáček. Silnice byla dokončena roku 1895 a je na ní 20 velmi úzkých až vlásenkovitých zatáček.

Bygdoy

V těsné blízkosti radnice v Oslo je kotviště člunů, na kterých můžeme podniknout plavbu k "ostrovu muzeí" Bygdoy. Je to vlastně poloostrov, na který se lze dostat i auty... Pokud poplujeme lodí, vyloží nás u Frammusea (Muzeum lodi Fram). Loď Fram sloužila Nansenovi při jeho plavbě Severním ledovým mořem a později prvnímu lodnímu důstojníku Amundsenovi při závodu na cestě k jižnímu pólu, v němž zvítězil. Přímo naproti stojí Muzeum Kon-Tiki. Tak se jmenoval proslulý vor, na němž Thor Heyerdahl r.1947 plul z Jižní Ameriky do Polynésie. Jeho migrační teorie o způsobu postupného osídlování zeměkoule, kterou chtěl touto plavbou prakticky dokázat, se bohužel ukázala jako nesprávná. Zbývá tedy jen jeho vynikající mořeplavecký výkon. Z dalších muzeí na Bygdoynesvei je třeba zmínit Muzeum vikinských lodí a Norské lidové muzeum, ve kterém lze najít i špičkové exponáty jako je kostel z Golu nebo Raulandstue z Numedalu.

Lillehammer

Lillehammer (Malý Hamar) byl se svými 23 tisíci obyvateli odedávna důležitou sportovní oblastí pro široké okolí hlavního města Osla. Na osvětlených tratích lze provozovat disciplíny jak alpského, tak klasického lyžování. Je zde zimní hala a další sportoviště, které byly vybudovány pro Zimní olympijské hry, které se tu konaly v roce 1994.

Maihaugen (skansen)

Sandvigske Samlinger, jak se toto muzeum-skansen jmenuje, se rozkládá na kopci Maihaugen, a o jeho vznik se zasloužil zubní lékař Anders Sandvig (1862-1950). Při svých lékařských vyjížďkách od jednoho selského dvora ke druhému vypozoroval, že tradiční dřevěné předměty, kterých se tu běžně používalo, se nahrazují novými keramickými a kovovými pomůckami. Začal tedy dřevěné věci sbírat a často se spokojil za svou práci s honorářem, který představovaly právě takové "starožitnosti". R.1887 se mu podařilo přesvědčit obec Lillehammer, aby mu dala k dispozici kopec maihaugen. A tak vlastně vznikla iniciativa pro pozdější založení muzea. Dnes má tento skanzen více než 100 domů a dvorů, z nichž některé jsou kompletně zařízené. Nejstarším exponátem je tu dřevěný kostel z Garma, jehož některé části pocházejí až z 12.stol. Kromě něho jsou zvlášť zajímavé domy učitelů, farářů a správních úředníků, ale i velkostatek, sroubený z mohutných kmenů, nebo tzv. chalupa Peer Gynta z roku 1700.

Bryggen

Bryggen se nachází na břehu starého přístavu ve městě Bergen. Je to 58 budov, které jsou zbytkem (asi čtvrtinou) původní osady. Většinou jsou to třípodlažní dřevěné domy stojící v řadách podél východního břehu zálivu. Podle archeologických nálezů pochází tato osada z 12. století, je však pravděpodobné, že její vznik se shoduje se založením Bergenu v roce 1070. Během požárů v letech 1198, 1248, 1476 a 1702 bylo mnoho domů zničeno. Pokaždé však byly znovu vystavěny v původním tradičním stylu.

Alesund

Alesund je nazývané klenotnicí secesního umění a je překrásně položené na břehu a ostrůvcích Atlantského oceánu. Lednový oheň v roce 1904 doslova smetl městečko Alesund z povrchu zemského. Devastaci bouřlivé noci přežilo jen pár budov. Během 16 hodin shořelo 850 domů, z nichž zbyly jen haldy trosek a popela a mezi nimi 10 000 potulujících se lidí bez střechy nad hlavou. Ještě že mezi lidmi i státy existuje solidarita. Rychlá pomoc z Evropy, a hlavně pak z Německa, přišla opravdu včas. Lodě dopravovaly spoustu zásilek včetně stavebního materiálu, a tak se mohlo začít s obnovou. Po pouhých třech letech perné práce vzniklo nádherné město v jednotném architektonickém stylu. Budovalo se samozřejmě i později, protože počet obyvatel se od té doby zčtyřnásobil, ale staré jádro svou tvář nezměnilo. Umělecký styl art nouveau, který zasáhl Evropu na přelomu 19. a 20. století, se uplatnil kromě výtvarné oblasti i v užitém umění a architektuře.

Bergen

Druhé největší město Norska a jeho nejdůležitější západní přístav má spolu s předměstími necelého čtvrt miliónu obyvatel. Rozkládá se na březích širokého Byfjordu kolem přístavní zátoky Vågen. Přestože leží na 60. stupni severní šířky, je jeho průměrná roční teplota díky vlivu teplého Golfského proudu něco přes 7 °C. Původní rybářská osada byla v 2. polovině 11. století povýšena na město. Rozvoj města byl podmíněn i tím, že se stalo místem volby norských králů i jejich dočasnou rezidencí. Stává se největším přístavem země a významným obchodním střediskem celé Skandinávie. Obchodní společenství německých měst (hanza) tu zřídilo jednu ze svých čtyř hlavních osad – hanzovní kontor. Ovládal obchod s hlavním vývozním zbožím Norska, se sušenými treskami. Hanzovní obchodníci je rozváželi a se ziskem prodávali po celé Evropě. Ústup moci německé hanzy začíná od poloviny 16. století. I v tomto období je Bergen důležitějším obchodním střediskem než Kodaň a ještě v 1. polovině 19. století předčil co do počtu obyvatel tehdejší hlavní město země Christianii (dnešní Oslo). Bergen je domovským přístavem norského loďstva a po Oslu druhým největším v zemi. Jsou zde loděnice, průmysl strojírenský a textilní. Zpracování ryb tvoří dosud nejvýznačnější expertní položku Norska. I když tvářnost města je poznamenána následky mnoha požárů, válečných událostí a nejnověji i výstavbou výškových domů, přece jen si město uchovává malebný ráz a harmonické začlenění s okolní zalesněnou krajinou, jejích vrcholky dosahují výše nad 600 metrů. Požárům padly za oběť stovky dřevěných domů. Také události druhé světové války postihly Bergen více než ostatní norská města. Dochovaly se zbytky pevnosti Bergenhus, střežící vjezd do přístavu s někdejší královskou rezidenci ze 13. stol. Gotická katedrála byla vystavěna na místech klášterního kostela z poloviny 13. století a je pokládána za nejvýznačnější památku Norska. Tento chrám zasvěcený panně Marii patříval rovněž hanzovnímu kontoru. Na nábřeží Bryggen bylo rekonstruováno několik dřevěných hanzovních domů s typickými štíty. Hanzovní muzeum, které je umístěno v jednom z nejstarších dochovalých domů, dává zařízenými interiéry představu o životě hanzovních obchodníků Za návštěvu stojí skansen Gamle Bergense se zachovalými stavebními památkami z 18. a 19. století. S hlavním městem Norska je Bergen spojen v členitých horských podmínkách stavebně pozoruhodnou železnici. Z Bergenu se podnikají několikahodinové plavby do blízkých fjordů. Costa: 2317 Bergen – fakultativní prohlídka města s průvodcem, cca 3 hod. za 42 EUR Costa: 2318 Bergen a návštěva Griegova domu – fakultativní prohlídka města s průvodcem, cca 3 hod. za 50 EUR – včetně oběda

Geiranger

GEIRANGER (Norsko) Městečko na západě země, ležící v křišťálově čistém fjordu stejného jména. Geirangerfjord je 16 km dlouhý. Přivítají Vás vodopády, hory i okolní typické norské vesničky. Nejkrásnější fjord v Norsku, jak je Geiranger nazýván, je od roku 2005 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Oslo

Hlavní město Norska.

Kontaktujte nás

Skype skype
tel/fax - 385 310 813
mobil - 720 154 400
info@cestovkapohoda.cz
Otevírací doba
PO a ÚT: 10:00 - 17:00
STŘEDA: 10:00 - 15:00
ČTVRTEK: 10:00 - 17:00
PÁTEK: zavřeno

Předprodej vstupenek

CB SYSTÉM, TICKET PORTAL, COLOSSEUM TICKET, TICKET MASTER

Předprodej vstupenek na koncerty, divadla, muzikály, festivaly, výstavy....

Aktuality

ZÁJEZDY do HOLANDSKA 2024!!!

Již nyní poznávací zájezdy do Holandska na rok 2024!!! KLIKNI ZDE:

ZÁJEZDY PRO DĚTI

Rezervujte již nyní !!! Disneyland, Legoland, Marineland, Delfinárium a Zoo Norimberk, Europa park, Playmobil Fun Park aj.

VELIKONOČNÍ PAŘÍŽ s ubytováním - od 4.390 Kč!!

Velikonoční PAŘÍŽ autobusem, VŠE V CENĚ!!! KLIKNI
29.3. - 1.4.2024
Doprava, 1x nocleh v hotelu, snídaně...

Aktuální kurzy

USA dolar 23,48 Kč
euro 25,17 Kč

Počasí