CK Pohoda Turecko Zájezd č. 243

Turecko - velký okruh západním Tureckem - letecky

Turecko
Efes, Pamukkale, Hagia Sophia, Modrá mešita, Sulejmanova mešita, Pergamon, Kappadokie, Istanbul, Ankara, Antálie, Turecko, Egejský region, Středomořský region, Didim,
Turecko je stát ležící v Malé Asii, v Turecku se prolínají dvě kultury - islámská…

12Počet dnů:

10.10.2024Termíny od:

31 490 Kč Cena od:

12 - denní zájezd

Turecko je stát ležící v Malé Asii, v Turecku se prolínají dvě kultury - islámská - orientální a západní - evropská. Tureckem vedly a stále tudy vedou významné obchodní cesty mezi Západem a Východem. Turecko je stát, který vám může nabídnout opravdu mnoho, starobylé antické a byzantské památky, islámské monumenty, pohodové lidi, vynikající kuchyni a krásné moře.

Ubytování: hotel

v hotelích s polopenzí

Stravování: polopenze

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den:Odlet z Prahy. Přílet do Turecka do Istanbulu . Ubytování.
2. den:ISTANBUL (UNESCO) - různorodé město na dvou kontinentech s množstvím byzantských a osmanských památek (chrám Hagia Sofia , Modrá mešita , Sulejmanova mešita , palác Topkapi s harémem, Yerebatanská cisterna aj.) Nocleh v Istanbulu .
3. den:Dokončení prohlídky ISTANBULU . Odpoledne přejezd do Ankary . Nocleh.
4. den:ANKARA - hlavní město Turecka se známým Muzeem Anatolských civilizací. Nocleh v Kappadokii .
5. den:Údolí GÖREME (UNESCO) a CAVUSIN - jedny z největších přírodních zajímavostí v Turecku, kde byl v sopečných tufech dešťovou vodou vymodelován pohádkový barevný svět skalních pyramid a různých bizarních útvarů, ve kterých lidé vyhloubili řady kostelů, skalních klášterů i měst. Návštěva osady UCHISAR. Podzemní město DERINKUYU nebo KAYMAKLI. V rámci programu může být zařazena návštěva dílen na zpracování onyxu a výrobu keramiky (tradiční řemesla v oblasti Kappadokie), s možností nákupu výrobků. Nocleh v Kappadokii .
6. den:Odjezd v časných ranních hodinách do Konye. KARAVANSERAY SULTANHANI - malá pevnost, která sloužila jako ochrana při odpočinku obchodních karavan. Prohlídka KONYE - významného města muslimských věřících s věhlasnou mešitou. Nocleh.
7. den:TURECKÁ RIVIÉRA – PERGE – impozantní zříceniny významného antického města, monumentální brány, stadion, antické lázně, sloupová kolonáda. ASPENDOS s jedinečně dochovaným římským divadlem. Vodopády KURSUNLU – soustava jezírek propojených vodopády připomínající zmenšená Plitvická jezera. Prohlídka starého centra ANTALYE - nejvýznamnějšího letoviska na jižní riviéře. Nocleh.
8. den:PAMUKKALE (UNESCO) - travertinové kaskády a jezírka. Jeden z nejzajímavějších přírodních útvarů světa. Antické město HIERAPOLIS (UNESCO).
9. den:Jedna z nejkrásnějších antických lokalit AFRODISIAS. Přejezd k Egejskému moři . Nocleh.
10. den:Efes - archeologický areál unikátních antických staveb se slavnou Celsovou knihovnou, Trajánovým a Hadriánovým chráme, obrovským divadlem s krásným výhledem aj. Nedaleké trosky jednoho ze sedmi divů starověkého světa - ARTEMIDINA CHRÁMU. DIDYMA - ve starověku proslulá věštírna. PRIÉNÉ - vykopávky antického města zajímavé svojí pěknou polohou na terasách vysoko na kopci s nádherným výhledem daleko do kraje. V rámci programu může být zařazena ukázková výroba koberců nebo ukázka tradiční výroby šperků, s možností nákupu. Nocleh.
11. den:PERGAMON - antické město s akropolí na vysoké skále, ze které je pěkný rozhled. Pozdě večer příjezd do Istanbulu . Nocleh.
12. den:Odlet z Istanbulu do Prahy.
Afrodisias 4 Afrodisias 6 Antalya 4 Aspendos 2 Didyma 3 Didyma 6 Efes 6 Efes 7 Istanbul 3 Istanbul 6 Kappadokie 11 Kappadokie 19 Kappadokie 27 Kappadokie 28 Kappadokie 29 Kappadokie 8 Konya 1 Kursunlu 2 Kursunlu 3 P9290333 Priéné 2 Priéné 4 Sultanhani 01 Turecko Pergamon 10 Turecko Perge 05 Turecko Perge 12 Uchisar 1 Uchisar 3

Termíny a ceny

termín od termín do počet dní cena
05.05.2024 16.05.2024 12 31 490 Kč termín zájezdu byl zrušen
10.10.2024 21.10.2024 12 31 490 Kč rezervovat

Cena zahrnuje

  • leteckou dopravu Praha - Istanbul a zpět
  • dopravu tureckým autokarem dle programu
  • průvodce
  • 11x ubytování v hotelích
  • 11x polopenzi (večeře nemusí být podávána na hotelu)

Cena nezahrnuje

  • spropitné a vstupy
  • V závislosti na změně letového řádu může být zájezd prodloužen o jeden den. V takovém případě bude rozšířen počet ubytování se snídaní a účtován bude povinný příplatek 650 Kč / os.

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna do 65 000 Kč (příplatek: 860 Kč)
  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (příplatek: 6000 Kč)
  • samostatně cestující osoby se zájmem o doobsazení budeme kontaktovat.

Efes

Efes patří k nejzachovalejším antickým městům na světě. Během posledních dvaceti let se zde provádí nákladná rekonstrukce a z ruin opět po letech vyrůstá město do své alespoň přibližné podoby z doby před 2 000 lety. V současnosti nejvíce zaujme dvoupatrová budova Cesiovy knihovny, 500 metrů dlouhá Arkadiova cesta dlážděná mramorem, která vedla od amfiteatru k přístavu (dnes je moře asi 17km odtud) a také Velké divadlo, které s průměrem 130 metrů a 66 sřadami mohlo pojmout 15 000 diváků.

Pamukkale

Pamukkale, obec proslavená velkou travertinovou kupou, která leží na severní straně údolí Büyükmenderese. Teplé minerální prameny (až 45 °C) vytvořily rozsáhlou soustavu bělostných travertinových hrází s mělkými bazénky. Terasovitá jezírka propojuje krápníková výzdoba. V těsné blízkosti Pamukkale leží starověké město Hierapolis, jehož zbytky jsou dodnes zachovány.

Hagia Sophia

Aya Sofia byla postavena na troskách křesťanských kostelů, které byly zbořeny. První kostel tu stál již v roce 327 za vlády císaře Konstantina, zakladatele byzantské říše. Přo¨i požáru tento kostel ovšem shořel. Císař Justinián chtěl, aby v jeho místě vyrostl největšíchrám křesťanského světa, který by předčil i slavný Šalamounův chrám v Jeruzalémě. Pět let tu pracovalo 10000 dělníků. Po dobytí Konstantinopole Mehmedem Dobyvatelem byla Aya Sofia přeměněna na mešitu. Sultán osobně přihlížel, aby slavná díla minulosti nebyla zničena, ale pouze zabílena. Byly přistavěny minarety, mauzoleum a kašna. Jako mešita sloužil chrám až do roku 1934, kdy byl na Atatürkův příkaz přeměněn na muzeum. Kolem chrámu se táhne zeď, za níž se nacházejí památky z osmanského období. Hned za vchodem je pavilón s hodinami, vedle stojí čtyři mauzolea s hroby 19 princů. Ze sultánů je zde pohřben Mehmed II., Selim II., Murad III. Při prohlídce (fakultativně) můžete navštívit mj. předsíň vyzdobenou za vlády císaře Justiniána, hlavní sál chrámu, mihráb, tři galerie, které sloužily císařské rodině a dvorním dámám. Při prohlídce se zastavíme u tzv. Plačícího sloupu, vysekaného z pórovitého kamene a pokrytého měděnými pláty s jedním otvorem. Zkuste si strčit palec do otvoru a přejte si něco hezkého. Pokud vám palec zvlhne, přání bude splněno...

Modrá mešita

Park Sultanahmet Parki odděluje baziliku Aya Sofia a Modrou mešitu. Mešita (Sultan Ahmet Camii) je nejdůležitější islámskou modlitebnou v Istanbulu, místem, odkud se vydávají poutníci na cestu do Mekky. Modrá mešita byla postavená v letech 1609-16 Agou Mehmedem na příkaz sultána Ahmeda I. Je jedinou mešitou Istanbulu se šesti minarety. Skládá se z modlitebny, sloupového nádvoří a mauzoleí. Stěny modlitebny jsou pokryté dlaždicemi zelené a modré barvy, na nichž se odráží světlo a celá mešita je tak prostoupena modravým světlem. Důležitou součástí mešity je mihráb, výklenek ve stěně ukazující věřícím směr k svatému městu Mekka. Ve svatyni vedle modlitebny jsou mauzolea Osmana II., Ahmeda I. a Murada IV. ze 17.století. Ke každé mešitě, tedy i k Modré mešitě, patří lázně. Věřící tu před vstupem do mešity konají svou očistu. Při návštěvě mešity je třeba zout boty před vchodem (koberec) a ženy jsou povinny zahalit hlavu (vhodný šátek, lze ho vypůjčit u vchodu). Do mešity nelze vstoupit v krátkých kalhotech, krátké sukni a s odhalenými rameny. Vstupné: zdarma.

Sulejmanova mešita

Tato největší istanbulská mešita (Süleymaniye Camii) se nachází severně od university a je dosažitelná z Bayazidova náměstí. Byla postavena v 16.stol. architektem Sinanem pro sultána Sulejmana I. Leží na jednom z istanbulských vrchů a je výborným orientačním bodem v okolí zálivu Zlatý roh. V komplexu je modlitebna, čtyři minarety, lázně, kuchyně, škola a knihovna. Zaujme nádvoří, kde 24 antických sloupů z bílého mramoru a červené žuly pocházejících z Hippodromu nese 28 kopulí, stejně jako hlavní sál modlitebny. Z vnitřního vybavení zaujme mihráb, zpěvácké tribuny a pěkné obklady stěn. Celková výzdoba je střízlivá, prostá a mešita na vás zapůsobí spíše svou mohutností. K mešitě patří i hřbitov, kde architekt Sinan vystavěl jedno z nejkrásnějších mauzoleí, v němř je pohřben sultán Sulejman a jeho nejmilejší žena Haseki Hürrem Sultan (Roksolana). Je tu pohřben i sám stavitel Sinan.

Pergamon

Antické město Pergamon zažilo největší rozmach ve 4.stol. př.n.l. za Lýsimacha, vojevůdce Alexandra Velikého. Pergamonské království se stalo bohatým a významným centrem starověku. Král Eumenes II. založil slavnou pergamonskou knihovnu čítající více než 200.000 svitků. Ještě v době byzantské město vzkvétalo, ale s příchodem Seldžuků začal úpadek, a po nájezdu mongolských hord se již nevzpamatovalo. Většina nalezených exponátů byla přvezena do Pergamonského muzea v Berlíně.

Kappadokie

Oblast Kappadokie, ležící jihovýchodně od Ankary, je proslulá svými fantastickými skalními útvary. Po staletí lidé vytesávali do měkkého, tajemně nahlodaného sopečného kamene domy, kostely, pevnosti a dokonce celá podzemní města. K atrakcím patří údolí Göreme, Zelve a Soganli s kostely vysekanými do skály, opevněná města Uchisar a Ortahisar a divoké údolí Ihlara, poseté strobylými kostely. ÚDOLÍ GÖREME je jedním z nejfantastičtějších úkazů v Turecku. Po staletí zde sopečný tuf erodoval do úžasných tvarů. První křesťané zde do útesů a kuželů vytesali kostely ve tvaru kříže, stáje a domy. UCHISAR je malebné městečko postavené kolem výrazně dominující hory. Skalnatou citadelou se můžete vyškrábat až k vrcholu, odkud je nádherný rozhled. AVANOS, ležící na severním břehu Červené řeky je nejznámější svou keramikou. ÜRGÜP je městečko, jehož pískovcové domy se netyčí vysoko k nebi a je stále velmi přitalžlivé, na čemž se podílejí i kamenné uličky a skála, v níž je vytesáno mnoho pokojů a chodeb. ÚDOLÍ IHLARA je vzdálený kaňon plný byza¨ntských kostelů s rytinami a malbami.

Istanbul

Istanbul je s téměř 8 mil. obyvateli největším městem Turecka. Mezi jeho největší lákadla patří petrobarevný bazar, palác Topkapi a velké římské hradby a podzemní cisterny.

Ankara

Hlavní město Turecka se nachází v severní části Anatolské pahorkatiny ve výšce 860 m.n.m. Zajímavé jsou památky - pevnost Hisar, římské lázně, Augustův chrám, Juliánuv sloup, Atatürkovo mauzoleum a mnoho dalších.

Antálie

Turecká riviéra je pohledná a velmi turistická. Jejím centrem je Antálie, kterou nechal Otec Turků vystavět jako válečný přístav, pro jistotu trochu stranou od Evropy. Teď se ovšem snaží imitovat Monte Carlo, k čemuž jí pomáhá teplé moře a tříkilometrové hory nad ním. Antálie je nejoblíbenějším turistickým centrem tureckého pobřeží. Zakladatelem byl král Pergamon Attalos II. a během staletí prošlo velkými změnami. Mezi hojně navštěvovaná místa patří Archeologické muzeum, Atatürkovo muzeum, vodopády nebo Skalní město, ale i jiné kulturní a historické památky. Při Vaší procházce městem naleznete ve starobylých uličkách mnoho zlatnických obchůdků, bazarů a tradičních restaurací. Costa: 1102 Antálie, Aspendos, Side & Perge – fakultativní výlet s průvodcem, cca 9 hod – 109 EUR – včetně oběda Costa: 1105 Termessos – fakultativní prohlídka města s průvodcem, cca 5 hod – 43 EUR

Turecko

Turecko je země bohatá na přírodní krásy, archeologické, historické a kulturní památky. Je místem vzniku dávných civilizací od doby kamenné až po Osmánskou říši. Ankara je hlavní město a skládá se ze tří měst (Římské město, Nové Atatýrkovo město a Nové Turecko). Pro turisty je zde velké množství kulturních památek, např. Dům Atatýrka, ze kterého je dnes muzeum. Turecko má rovněž několik národních parků a krásné pláže na pobřeží Černého moře a Středomořského moře. Další turisticky zajímavá místa: Istanbul, Pera, uskudar, Bodrum, Antalya, Alanya, Marmara, Tarsus, Amasya, Konya a další. Oficiální název - Turecká republika Jazyk - turečtina, lze se domluvit anglicky nebo německy Měna - TL = turecká lira, YTL = nová turecká lira Náboženství - 98% obyvatelstva muslimové Čas - časový posun v celém Turecku je o 1 hodinu dopředu, zachovává se i při letním čase Obyvatelstvo :téměř 70 milionů obyvatel z nichž 90 % jsou Turci. 97% Turků jsou muslimové Rozloha :území Turecka je 780 580 km2, z toho je 9.800 km2 vodní plochy. 97% území je v Asii a 3 % v Evropě. Pobřeží je dlouhé 8.500 km .

Egejský region

Egejský region se nachází na západě Turecka. Jeho břehy omývá Egejské moře. Díky velkému množství letovisek a měst (Bitez, Bodrum, Icmeler, Ildiri, Kadriye, Türkbükü apod.) bývá tato oblast hojně navštěvována turisty.

Středomořský region

Středomořský region se rozkládá podél Středozemního moře na jihu Turecka. Je významným turistickým cílem mnoha cizinců. Ze známých měst a letovisek je možné zmínit např. Antálii, Beldibi, Belek, Colakli, Manavgat nebo Side.

Didim

Didim je malé město, oblíbené letovisko a okres v provincii Aydin na pobřeží Egejského moře v západním Turecku. Leží 123 km od města Aydin. Hlavním zdrojem příjmu místních obyvatel je cestovní ruch, zejména v létě. Důležitou roli ale hraje také zemědělství; pěstuje se zde hlavně bavlna a pšenice.

Turecko

Turecko je země bohatá na přírodní krásy, archeologické, historické a kulturní památky. Je místem vzniku dávných civilizací od doby kamenné až po Osmánskou říši. Ankara je hlavní město a skládá se ze tří měst (Římské město, Nové Atatýrkovo město a Nové Turecko). Pro turisty je zde velké množství kulturních památek, např. Dům Atatýrka, ze kterého je dnes muzeum. Turecko má rovněž několik národních parků a krásné pláže na pobřeží Černého moře a Středomořského moře. Další turisticky zajímavá místa: Istanbul, Pera, uskudar, Bodrum, Antalya, Alanya, Marmara, Tarsus, Amasya, Konya a další. Oficiální název - Turecká republika Jazyk - turečtina, lze se domluvit anglicky nebo německy Měna - TL = turecká lira, YTL = nová turecká lira Náboženství - 98% obyvatelstva muslimové Čas - časový posun v celém Turecku je o 1 hodinu dopředu, zachovává se i při letním čase Obyvatelstvo :téměř 70 milionů obyvatel z nichž 90 % jsou Turci. 97% Turků jsou muslimové Rozloha :území Turecka je 780 580 km2, z toho je 9.800 km2 vodní plochy. 97% území je v Asii a 3 % v Evropě. Pobřeží je dlouhé 8.500 km .

Kontaktujte nás

Skype skype
tel/fax - 385 310 813
mobil - 720 154 400
info@cestovkapohoda.cz
Otevírací doba
PO a ÚT: 10:00 - 17:00
STŘEDA: 10:00 - 15:00
ČTVRTEK: 10:00 - 17:00
PÁTEK: zavřeno

Předprodej vstupenek

CB SYSTÉM, TICKET PORTAL, COLOSSEUM TICKET, TICKET MASTER

Předprodej vstupenek na koncerty, divadla, muzikály, festivaly, výstavy....

Aktuality

ZÁJEZDY do HOLANDSKA 2024!!!

Již nyní poznávací zájezdy do Holandska na rok 2024!!! KLIKNI ZDE:

ZÁJEZDY PRO DĚTI

Rezervujte již nyní !!! Disneyland, Legoland, Marineland, Delfinárium a Zoo Norimberk, Europa park, Playmobil Fun Park aj.

VELIKONOČNÍ PAŘÍŽ s ubytováním - od 4.390 Kč!!

Velikonoční PAŘÍŽ autobusem, VŠE V CENĚ!!! KLIKNI
29.3. - 1.4.2024
Doprava, 1x nocleh v hotelu, snídaně...

Aktuální kurzy

USA dolar 23,71 Kč
euro 25,27 Kč

Počasí