CK Pohoda Norsko Zájezd č. 204

Velký okruh Skandinávií

Norsko
Lofoty, Lyngenfjorden, Lofoty a Vesterály, Svolvaer, Trondheim, Alta, Severní Norsko, Střední Norsko, Nordland
Velká cesta na daleký sever Evropy Vám umožní navštívit krásné oblasti Švédska, Finska…

15Počet dnů:

01.01.0001Termíny od:

0 Kč Cena od:

15 - denní zájezd

Velká cesta na daleký sever Evropy Vám umožní navštívit krásné oblasti Švédska, Finska a Norska. Navštívíme hlavní město Finska Helsinky a Švédska Stockholm. Na dalekém severu poznáte nekonečné finské lesy a modré hladiny tisíců jezer, skalnaté hory souostroví Vesterålen a Lofoten v Norsku nad polárním kruhem, budete se plavit velkými skandinávskými trajekty a užívat si nádherných výhledů jak na Baltu, tak na Norském moři. Když budeme mít štěstí, uvidíme i půlnoční slunce. Více času také strávíme v krásné severské neporušené přírodě – skalní hřeben Koli, nejkrásnější finská hora Saana, ostrov Magerøya. Možnost lodního výletu kolem skalnatého pobřeží ostrovů.

Ubytování: chata

Stravování: vlastní

Doprava: autokarem

Program zájezdu

1. den:Odjezd z Prahy v dopoledních hodinách. Trajekt do Švédska (7,5 hod.).
2. den:Návštěva přístavního města KALMAR u Kalmarského průlivu oddělujícího pevninu a ostrov Öland, starý zámek ze 14. – 16. stol. Dojezd na ubytování do oblasti Stockholmu.
3. den:STOCKHOLM – prohlídka „Benátek severu“, rozložených na ostrovech jezera Mälaren, Gamla Stan – staré město s Královským palácem, kostely, Parlamentem, vyhlídka z Radniční věže, možnost návštěvy unikátního muzea lodi Vasa. Pozdě odpoledne plavba mezi tisíci ostrůvky – nezapomenutelné výhledy – trajektem Stockholm – Helsinky (16 hodin, v ceně 4l. kajuty a snídaně).
4. den:Dopoledne připlutí do HELSINEK – hlavního města Finska: centrum města na Senátním náměstí kolem luteránského dómu, pravoslavný chrám, prezidentský palác, malebný trh u přístavu, skalní chrám Tempeliaukiokirkko, vyhlídka z věže Olympijského stadionu. Nocleh.
5. den:FINSKÁ JEZERNÍ PLOŠINA: jízda po úzkých šíjích, nazývaných eskery, mezi labyrintem jezer, nejznámější je esker PUNKAHARJU. SAVONLINNA – město se starým kamenným hradem OLAVINLINNA na ostrově, jedním z největších a nejkrásnějších finských hradů. KERIMÄKI – největší dřevěný kostel ve Finsku. KOLI – jedinečná vyhlídková skála nad jezerním systémem Pielinen ve finské Karélii. Nocleh.
6. den:Přejezd na sever Finska. Návštěva vesničky Santa Clause na polárním kruhu NAPAPIIRI, odkud je možné zaslat pozdrav přímo z polární pošty a získat certifikát o překročení polárního kruhu. NP SAARISELKÄ s vyhlídkovým vrcholem KAUNISPÄA. Nocleh u jezera Inari.
7. den:INARI, městečko s laponským skanzenem u posvátného jezera. Přejezd do Norska . Ubytování. Večer přejezd podmořským tunelem na ostrov Mage-raya. V případě pěkného počasí krátká pěší vycházka s výhledem na NORDKAPP HORN. NORDKAPP -Severní mys, triumfální konec Evropy, výhledy na Severní ledový oceán, příp. i půlnoční slunce. Pozdě v noci návrat na ubytování.
8. den:ALTA - skalní rytiny a muzeum, asi 3 000 skalních rytin z doby kamenné pod širým nebem, je na seznamu světového dědictví UNESCO. Přejezd severskou krajinou plnou vodopádů, hlubokých fjordů a rozeklaných hor, polární krajinou, která vrcholí u Lyngenfjordenu , kde se nám otevře nádherný pohled na rozeklané horské štíty pohoří Lyngsalpene. Nocleh.
9. den:Pěší výstup na nejkrásnější finskou horu SAANA (1029 m n.m.) s širokým rozhledem, která se nachází v NP Kilpisjärvi na norsko – švédsko – finském pomezí. Jedno z nejlepších lososových míst v Norsku, trojité, 600 metrů dlouhé peřeje MÅLSELVFOSSEN. Nocleh.
10. den:Zastávka u moderní plastiky Kamenný dům v Evenes. Přejezd po kilometr dlouhém mostu Tjelsundbru na souostroví VESTERÅLEN . Jízda silnicí s mnoha dlouhými tunely na souostroví Lofoten . Možnost cca 1,5 hod. dlouhého lodního výletu kolem skalnatého pobřeží v oblasti Lofot . Největší dřevěná katedrála na sever od Trondheimu v KABELVÅGU. Nocleh.
11. den:Souostroví LOFOTY – nejúchvatnější a nejbizarnější scenérie Severu. Vyhlídková jízda až na konec souostroví Lofoty se spoustou zajímavých pohledů na mosty spojující ostrovy a na vysoké hory. Malebné červené rybářské domečky rorbu, sušáky na tresky, tisíce racků. REINE, které bylo několikrát vyhlášeno za nejkrásnější místo Norska. Městečko Å na nejjižnějším cípu Lofot , kde končí nejen lofotská silnice, ale také svět lidí a začíná svět vikingských bohů. SVOLVAER – hlavní město Lofotského souostroví . Nocleh na stejném místě.
12. den:Dopoledne plavba trajektem zpět na norskou pevninu. Cesta divokou krajinou NORDLANDU podél nesčetných jezer a hlubokých fjordů s okouzlující scenérií majestátních hor. Přestávky na zajímavých místech. Zastávka na NORSKÉM POLÁRNÍM KRUHU. MO I RANA - město na břehu Ranafjordu, obchodní centrum oblasti, plastika Havman. Mohutné peřeje LAKSFORSEN. Nocleh.
13. den:Přejezd středním Norskem , kolem mnoha malebných divokých vodopádů a jezer. 9tihodinová prohlídka TRONDHEIMU – třetího největšího města Norska s katedrálou, která je považována za nejkrásnější gotickou stavbu severní Evropy, a mnoha dalšími zajímavostmi. Noční přejezd.
14. den:Přejezd na jih Švédska do přístavního města Trelleborg. Večer plavba do Rostocku (cca 7,5 hodin).
15. den:Příjezd do ČR v odpoledních hodinách.
Foto - Velký okruh Skandinávií Lofoty-04 Lofoty-05 Lofoty-06 Lofoty-07 Lofoty-11 Lofoty-12 Lofoty-23 Lyngenské Alpy-13 Lyngenské Alpy-14 Lyngenské Alpy-22 Malselvfossen 2 Norsko - Lofoty - Lucka Norsko - Lofoty - molo Norsko - Lofoty 2002 Norsko - Lofoty 2004 Norsko-LOFOTY_2 Norsko-LOFOTY_7 Norsko-NP Koli Norsko-Saana

Termíny a ceny

Tento zájezd již nenabízíme.

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem
  • trajekty Rostock - Trelleborg - Rostock, Stockholm - Helsinky
  • vnitrostátní trajekty
  • podmořský tunel na ostrov Mageroya
  • průvodce
  • 11x ubytování (10x ubytování v jednoduchých turistických hotýlcích a hostelech, chatkách ve vícelůžkových pokojích - nejčastěji 4lůžkových, 1x ubytování ve 4lůžkových kajutách na trajektu)
  • 4x snídani

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna do 40 000 Kč (příplatek: 730 Kč)
  • 4 lůžková kabina na trajektu Rostock – Trelleborg (cesta tam) omezený počet (příplatek: 700 Kč)
  • 4 lůžková kabina na trajektu Trelleborg – Rostock (cesta zpět) omezený počet (příplatek: 700 Kč)
  • 4 lůžková kabina na trajektu Rostock – Trelleborg a zpět (obě cesty) omezený počet (příplatek: 1400 Kč)
  • 1/1 pokoj - na tomto zájezdu není možný, liché osoby jsou vždy doobsazeny

Lofoty

Malebné souostroví (1227 km2, 25 tisíc obyvatel) za polárním kruhem, 150 km dlouhý pruh ostrovů, hor, fjordů a jezer. Ráj na zemi.

Lyngenfjorden

Lyngenfjorden leží při poloostrovu Lyngen v severní části Norska, kraj Nord - Trøndelag.

Lofoty a Vesterály

Obě skupiny ostrovů, Lofoty a Vesterály, se rozkládají před severozápadním pobřežím Norska v Norském moři. Na úpatí strmě čnějících kuželů hor se na hladině hluboko zaříznutých fjordů zrcadlí siluety typických lofotských sídel s příznačnými červenými rybářskými chýšemi, tzv. rorbuery. Vrcholem příbřežního rybolovu je dodnes koncem zimy, v době mezi lednem a dubnem, lov tresek. Skupiny ostrovů Lofoty (1227 km čtv.) a Vesterály se táhnou zhruba 100-300 km na sever od polárního kruhu, a leží tak ve stejných šířkách jako severní Aljaška. Zde před norským pobřežím však Golfský proud pečuje o poměrně mírné klima s průměrnými ročními teplotami 4,5 st.C a o nezamrzající přístavy. Počasí se tu na severu rychle mění a mezi koncem května a polovinou (koncem) července tu půlnoční slunce rozsvěcuje i "noci". Pás ostrovů Vesterály se zhruba 13,5 obyvateli na km čtv. a Lofot s přibližně 20 obyvateli na km čtv. je oddělen od pevniny Vestfjordem a opisuje mírný oblouk od severovýchodu na jihozápad. Jsou silně rozeklané a zařezává se do nich mnoho fjordů. Krajinu na Lofotech utvářejí strmé, velice řidce porostlé horské vrcholy a skalní jehly, přesahující místy 1000 metrů. Na předsunuté pobřežní plošině leží řada vesniček. Těsně u vody stojí charakteristické červené rybářské domky na pilotech, rorbuery. Vesterály naopak působí méně stroze. Hory jsou většinou porostlé trávou, ostrovy mají velmi ploché vzezření. Ostrovy jsou vytouženým cílem milovníků přírody. Na útesech hnízdí mnoho mořských ptáků, nad mořskou hladinou pravidelně krouží orli mořští a skalní. Už jen to, jak se nad vámi vznáší velký, majestátní orel mořský, je zážitek sám o sobě.

Svolvaer

Hlavním městem Lofot (skládajících se z 80 ostrovů a ostrůvků) je SVOLVAER (4000 obyvatel). Jedná se o živou rybářskou obec a hlavní dopravní uzel na ostrově Austvägoy. Vycházejí tu jedny z největších norských novin, "Lofotposten", v přístavu kotví lodě plavící se po Hurtigrute. Za symbol Svolvaeru se považuje Svolvaergeita, skála, kterou korunují dva těsně vedle sebe stojící kamenné bloky, které připomínají rohy.

Trondheim

Staré královské město Trondheim založil vikinský král Olaf Trogvasson v roce 997 n.l. jako tržiště. Dnes se jedná o třetí největší město Norska se 145000 obyvateli. Má svoji Univerzitu, založenou v r.1910, která se těší dobré pověsti. Historické jádro města je na poloostrově, jejž utvořila řeka Nidelv. Stojí zde symbol města, katedrála Nidarosdom, největší norská sakrální stavba, národní svatyně a jeden z nejvýznamnějších poutnických cílů v Evropě. Katedrální kostel se vypíná nad hrobem Olafa Haraldssona, jenž padl v roce 1030 v bitvě u Stiklestandu a do dějin vešel jako Olaf Svatý. V sousedtství tohoto svatostánku je situován Arcibiskupský palác. Z dalších pamětihosdností města: chrám Matky Boží, Stiftsgarden, pevnost Kristiansen...

Alta

Jsou to skalní kresby a reliéfy nacházející se na pěti místech v okolí města, či spíše vesnice, Alta. Reliéfy jsou většinou 20 x 40 cm velké a zobrazují soby i jiná zvířata, ptáky, lidi a čluny. Stáří těchto asi 3 000 reliéfů a 15 kreseb je mezi 2 700 až 2 400 lety, nejstarší z nich však jsou až 6 000 let staré a poskytují klíč k porozumění starému skalnímu umění. Při vykopávkách byly nalezeny nástroje a materiály používané při tvorbě těchto děl. V roce 1985 zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO.

Severní Norsko

Severní Norsko protíná severní polární kruh - za letního slunovratu zde Slunce nezapadá a za zimního nevychází nad obzor. Území je známé krásnými fjordy a sámskou kulturou. Spadají sem norské oblasti Finnmark, Troms a Nordland.

Střední Norsko

Střední Norsko zahrnuje regiony Nord Trondelag a Sor Trondelag, ve kterém se nachází např. starobylé město Trondheim.

Nordland

Oblast v severní části Norska.

Kontaktujte nás

Skype skype
tel/fax - 385 310 813
mobil - 720 154 400
info@cestovkapohoda.cz
Otevírací doba
PO a ÚT: 10:00 - 17:00
STŘEDA: 10:00 - 15:00
ČTVRTEK: 10:00 - 17:00
PÁTEK: zavřeno

Předprodej vstupenek

CB SYSTÉM, TICKET PORTAL, COLOSSEUM TICKET, TICKET MASTER

Předprodej vstupenek na koncerty, divadla, muzikály, festivaly, výstavy....

Aktuality

ZÁJEZDY do HOLANDSKA 2024!!!

Již nyní poznávací zájezdy do Holandska na rok 2024!!! KLIKNI ZDE:

ZÁJEZDY PRO DĚTI

Rezervujte již nyní !!! Disneyland, Legoland, Marineland, Delfinárium a Zoo Norimberk, Europa park, Playmobil Fun Park aj.

VELIKONOČNÍ PAŘÍŽ s ubytováním - od 4.390 Kč!!

Velikonoční PAŘÍŽ autobusem, VŠE V CENĚ!!! KLIKNI
29.3. - 1.4.2024
Doprava, 1x nocleh v hotelu, snídaně...

Aktuální kurzy

USA dolar 23,47 Kč
euro 25,16 Kč

Počasí